POSTUAR NGA HDFASHION / 11 Mars 2024

Saint Laurent FW24: përmirësimi i trashëgimisë

Nuk mund të ketë dyshim se arritja kryesore e Anthony Vaccarello ka qenë aftësia e tij për të perceptuar dhe përshtatur trashëgiminë e Yves Saint Laurent, dhe integrimi bindës i siluetave kryesore të YSL në SL moderne. Kjo nuk ndodhi menjëherë dhe iu deshën disa vite, por tani, me çdo sezon të ri, marrja e tij duket gjithnjë e më bindëse si për sa i përket vëllimeve dhe siluetave, ashtu edhe për sa i përket materialeve dhe teksturave.

Së pari, le të flasim për vëllimet. Kur disa vite më parë, Vaccarello tregoi për herë të parë xhaketa të drejta me shpatulla të gjera dhe të ngurtë, që rrjedhin nga ato që Yves Saint Laurent bëri në fillim të viteve 1980, ishte ndërhyrja e tij e parë e drejtpërdrejtë në trashëgiminë e Yves - dhe një shumë mbresëlënëse. Që atëherë, supet e mëdha janë bërë aq të zakonshme saqë ne i shohim ato fjalë për fjalë në çdo koleksion të vetëm. Në një moment, Vaccarello filloi të zvogëlonte vëllimet, gjë që ishte lëvizja e duhur, dhe në SL FW24 kishte vetëm disa xhaketa të tilla me shpatulla të mëdha. Thënë kjo, kishte shumë lesh - si në përgjithësi këtë sezon - dhe ishte voluminoz. Pothuajse çdo model kishte pallto të mëdha gëzofi - në duar ose në shpatulla, por më shpesh në duar - dhe ato vinin nga koleksioni i famshëm i modës së lartë PE1971 me pallton e tij ikonë të leshit të shkurtër jeshil, i cili mori një goditje serioze nga kritikët atëherë.

Tani, teksturat. Nëse ky koleksion kishte një temë, ajo ishte transparenca, e cila përkoi me shumë sukses me ekspozitën e sapohapur Yves Saint Laurent: Transparences, Le pouvoir des matieres. Gjëja kryesore këtu ishin fundet e ngushta transparente, të cilat Vaccarello në përgjithësi i bënë tiparin e tij kryesor, dhe kishte gjithashtu bustie transparente dhe, natyrisht, bluza klasike transparente YSL me harqe. Por e gjithë kjo transparencë, ndoshta për shkak të bollëkut të bezhës dhe rërës së preferuar aktualisht të Vaccarello-s, të cilat u bënë ngjyrat kryesore të koleksionit, dukej pak si BDSM latex dhe pak si fantastiko-shkencore e Kubrick. Ky, sigurisht, është lloji i seksualitetit që Yves Saint Laurent nuk e ka pasur kurrë, me gjithë dëshirën e tij për një joshje paksa të meta, por mjaft borgjeze që u theksua veçanërisht në fotografitë e famshme të Helmut Newton të grave YSL të viteve 1970. Por ky është rregullimi përmes të cilit Vaccarello e bën SL të rëndësishme sot.

Po kësaj kamare estetike të viteve 1970 mund t'i shtoni xhaketat e strukturuara me bizele të bëra prej lëkure me shkëlqim, të veshur thjesht me këmbë të zhveshura. Dhe shamitë e lidhura rreth kokave të modeleve dhe kapëset e mëdha të veshëve poshtë tyre - ashtu si Loulou de La Falaise në vitet 1970, të kapura në fotot me Yves në ndonjë klub nate, kur të dy, dy yje të Parisit bohem, ishin në shtëpinë e tyre. kryetar.

Në fakt, ky imazh i bukuroshes klasike franceze dhe elegancës franceze të Les Trente glorieuses është ajo që Vaccarello po kanalizon tani. Dhe artisti kryesor i bukuroshes klasike pariziane - qofshin miqtë e tij Catherine Deneuve, Loulou de La Falaise, Betty Catroux, ishte vetë Yves Saint Laurent, i cili festoi diva të tilla, femmes fatale dhe mishërime të tjera të feminitetit klasik parizian. . Sot, Anthony Vaccarello e ka bërë me sukses këtë imazh të tijin, duke e rikthyer në jetë në këtë version të përmirësuar dhe mjaft modern, duke ringjallur Yves Saint Laurent në imazhet e tij më ikonike dhe më të miratuara nga kultura popullore. Epo, ky është, siç do të thoshin francezët, koleksioni une très belle, très feminine, për të cilin ai mund të përgëzohet sinqerisht - ai e menaxhoi mirë kalimin e YSL nga e kaluara në të tashmen.

Teksti: Elena Stafyeva