POSTUAR NGA HDFASHION / 27 Shkurt 2024

Prada FW24: formësimi i modernitetit

Gjëja më e mahnitshme në lidhje me Prada është se si çdo sezon Miuccia Prada dhe Raf Simons arrijnë të krijojnë diçka që të gjithë menjëherë fillojnë ta dëshirojnë, fillojnë ta veshin dhe, më e rëndësishmja, fillojnë të imitojnë, sepse ata shohin se kështu të jesh në modë. sot. Kjo aftësi për të mishëruar në formën më të përqendruar "modën e momentit" nuk pushon së na mahnitur së bashku me faktin se po e bëjnë atë citius, altius, fortius, sezon pas sezoni. Si rezultat, edhe para fillimit të shfaqjeve sezonale, mund të thoni me 99% siguri se cili koleksion do të jetë përfundimi i sezonit.

Këtë herë, dyshja duket se e kanë tejkaluar veten, duke krijuar jo vetëm koleksionin më të mirë të sezonit, por një nga koleksionet më të shkëlqyera të modës të 10 viteve të fundit, të paktën, një që do të zbresë në analet e modës. Ai mishëron gjithçka që ne duam te Prada dhe të dy drejtorët e saj artistikë, të cilët, duhet thënë, tani janë pothuajse të bashkuar në procesin e tyre të bashkëkrijimit.

Nëse përpiqeni ta analizoni këtë koleksion për referenca, ai do të përmbajë kostume historike nga çereku i fundit i shekullit të 19-të - Prada e quan atë "Victorian" - me xhiron e tij, kullotat, qaforet e tij, kapelet me kurorë të lartë dhe rreshtat e pafund. të butonave të vegjël. Por ka edhe vitet 1960 me fustanet e tyre të rregullta të drejta, xhaketa të vogla të thurura dhe kapele lulesh - dhe e gjithë kjo me një kthesë specifike milaneze, të cilën askush nuk e bën më mirë se signora Prada. Dhe, sigurisht, veshje për burra - kostume, këmisha, kapele me kulm. Si gjithmonë, ka disa artikuj të konsumit të prodhuar në masë, të cilat Prada i ka pëlqyer gjithmonë t'i përfshijë në koleksione. Sigurisht, e gjithë kjo ekziston së bashku dhe njëherësh në çdo pamje. Por vetë këto referenca nuk shpjegojnë asgjë - e gjithë çështja është se si trajtohen dhe për çfarë përdoren.

Në botën e Prada, asgjë nuk është kurrë në vendin e saj të zakonshëm dhe nuk përdoret për qëllimin e saj të përbashkët, dhe ky koleksion është apoteoza e kësaj metode krijuese. Ajo që duket si një kostum zyrtar nga përpara duket se është prerë me gërshërë në pjesën e pasme dhe ne shohim një rreshtim dhe një fund mëndafshi, dhe ajo që është përpara rezulton se nuk është aspak një fund, por një përparëse e bërë nga pantallonat. . Një fund tjetër i gjatë prej ekru është bërë nga një lloj çarçafi prej liri, me inicialet e dikujt të qëndisur në të dhe fustani prej liri me harqe shoqërohet me një kapak me majë të zbukuruar me pupla. Dhe nën një fustan të zi të rreptë, thuajse i padallueshëm nga një vintage i viteve 1950, janë të qëndisura kullota të bëra prej mëndafshi delikate prej liri, të rrudhura sikur sapo i kishin nxjerrë nga gjoksi.

Por ky nuk është thjesht një kombinim i gjërave nga botët e stileve të ndryshme, një truk që të gjithë e mësuan nga Prada shumë kohë më parë. Për Miuccia Prada dhe Raf Simons, gjithçka i nënshtrohet vizionit të tyre dhe gjithçka ndjek rregullat e imagjinatës së tyre. Dhe ky vizion dhe këto imagjinata janë aq të fuqishme saqë ato instalohen menjëherë në mendjet tona, dhe ne e kuptojmë menjëherë se kjo do të jetë në modë, dhe të gjithë do të dalin në këto kapelë lulesh, të gjithë do të veshin kullotat e mëndafshta, dhe pantallonat/fundet/përparesat do të jenë në çdo modë në Instagram. E tillë është fuqia e modës e Pada-s dhe e tillë është fuqia e ballafaqimit të saj, e cila bën që gjithçka të funksionojë siç synohet dhe na jep imazhin më bindës, më bashkëkohor, më të ngarkuar emocionalisht për veten tonë.

Estetika e Prada-s është quajtur prej kohësh "elegancë e shëmtuar", por vetë zonja Prada foli për këtë shumë më saktë në intervistën e saj të fundit për Vogue US: "Të kesh një ide për një grua si një siluetë të bukur - jo! Përpiqem t'i respektoj gratë - prirem të mos bëj veshje paragjykuese, super-seksi. Përpiqem të jem krijues në një mënyrë që mund të vishet, që mund të jetë e dobishme.” Pra, Prada ka qenë jashtëzakonisht i suksesshëm në këtë.

Teksti nga Elena Stafyeva