ПОСТАВЕНО ОД HDFASHION / 11 март 2024 година

Сен Лоран FW24: надградба на наследството

Не може да има сомнеж дека главното достигнување на Ентони Вакарело е неговата способност да го согледа и прилагоди наследството на Ив Сен Лоран и убедливата интеграција на главните силуети на YSL во модерната SL. Тоа не се случи веднаш и му требаа неколку години, но сега, со секоја нова сезона, неговото преземање изгледа се поубедливо и во однос на волуменот и силуетите, и во однос на материјалите и текстурите.

Прво, да зборуваме за волумените. Кога пред неколку години, Вакарело првпат покажа директни јакни со нагласено широки и крути рамења, добиени од оние што ги направи Ив Сен Лоран во раните 1980-ти, тоа беше неговата прва директна интервенција во наследството на Ив - и тоа многу импресивна. Оттогаш, големите раменици станаа толку вообичаени што ги гледаме буквално во секоја колекција. Во одреден момент, Вакарело почна да ги намалува волумените, што беше вистинскиот потег, а во SL FW24 имаше само неколку такви јакни со големи раменици. Сепак, имаше многу крзно - како и општо оваа сезона - и беше обемно. Речиси секоја манекенка имаше големи меки бунди - во рацете или на рамениците, но почесто во рацете - и тие потекнуваа од познатата колекција на висока мода PE1971 со својата иконична кратка зелена бунда, која наиде на сериозен удар од критичарите тогаш.

Сега, текстурите. Ако оваа колекција имаше тема, тоа беше транспарентноста, што многу успешно се совпадна со новоотворената изложба Yves Saint Laurent: Transparences, Le pouvoir des matieres. Овде главна работа беа проѕирните тесни здолништа, кои Вакарело воопшто ги направи негова главна карактеристика, а имаше и проѕирни бисти и, секако, класични YSL проѕирни блузи со машнички. Но, сета оваа транспарентност, можеби поради изобилството на моментално омилената беж и песок на Вакарело, кои станаа главни бои на колекцијата, малку личеше на латекс BDSM, а малку на научната фантастика на Кјубрик. Ова, се разбира, е типот на сексуалност што Ив Сен Лоран никогаш не ја имал, со сета негова желба за малку погрешна, но прилично буржоаска заводливост што беше особено истакната во познатите фотографии на Хелмут Њутн од жените на YSL од 1970-тите. Но, ова е прилагодувањето преку кое Вакарело го прави SL релевантен денес.

На истата естетска ниша од 1970-тите можете да ги додадете структурираните јакни од грашок од сјајна кожа, носени едноставно со голи нозе. И шамиите врзани околу главите на манекенките и огромните штипки за уши под нив - исто како Лулу де Ла Фалез во 1970-тите, фатена на фотографиите со Ив во некој ноќен клуб, кога и двете, две ѕвезди на боемскиот Париз, беа кај нив. премиер.

Всушност, оваа слика на класичната француска убавина и францускиот шик на Les Trente glorieuses е она што Вакарело го канализира сега. А, главната мистерка на класичната париска убавица - без разлика дали се тоа неговите пријатели Катрин Денев, Лулу де Ла Фалез, Бети Катро, нели - беше самиот Ив Сен Лоран, кој славеше такви диви, фатални и други олицетворение на класичната париска женственост. . Денес, Ентони Вакарело успешно ја направи оваа слика своја, враќајќи ја во живот во оваа надградена и прилично модерна верзија, оживувајќи го Ив Сен Лоран во неговите најиконични и најдобро усвоени слики од популарната култура. Па, ова е, како што би рекле Французите, une très belle колекција, très féminine, за што може искрено да му честитаме - тој добро го снајде преминот на YSL од минатото во сегашноста.

Текст: Елена Стафиева