ПОСТАВЕНО ОД HDFASHION / 27 февруари 2024 година

Prada FW24: обликување на модерноста

Најневеројатната работа кај Прада е како секоја сезона Миуча Прада и Раф Симонс успеваат да создадат нешто што сите веднаш почнуваат да го посакуваат, почнуваат да го носат и што е најважно, почнуваат да го имитираат, бидејќи гледаат дека така треба да се биде модерен. денес. Оваа способност да се отелотвори во најконцентрирана форма „модата на моментот“ не престанува да нè воодушевува заедно со фактот дека тоа го прават citius, altius, fortius, сезона по сезона. Како резултат на тоа, дури и пред да започнат сезонските ревии, можете со 99% сигурност да кажете која колекција ќе биде дефинитивната сезона.

Овој пат, дуото се чини дека се надмина себеси, создавајќи не само најдобрата колекција на сезоната, туку и една од најбрилијантните модни колекции во последните 10 години, барем онаа која сигурно ќе влезе во аналите на модата. Тоа го отелотворува сето она што го сакаме кај Прада и кај двајцата нејзини уметнички директори, кои, мора да се каже, сега се речиси беспрекорно обединети во нивниот процес на кокреација.

Ако се обидете да ја анализирате оваа збирка за референци, таа ќе содржи историски костими од последната четвртина на 19 век - Прада ја нарекува „викторијанска“ - со турнеи, кулоти, јаки, високи капи и бескрајни редови од мали копчиња. Но, има и 1960-ти со нивните уредни прави фустани, мали плетени кардигани и капи на цветни кревети - и сето тоа со специфичен милански пресврт, што никој не го прави подобро од Синора Прада. И, се разбира, машка облека - костуми, кошули, врвни капи. Како и секогаш, има некои масовно произведени производи за широка потрошувачка, кои Прада отсекогаш сакала да ги вклучи во колекциите. Секако, сето ова постои заедно и одеднаш во секој изглед. Но, самите овие референци не објаснуваат ништо - целата поента е како се третираат и за што се користат.

Во светот на Прада, ништо никогаш не е на своето вообичаено место ниту се користи за својата заедничка цел, а оваа колекција е апотеоза на овој креативен метод. Она што изгледа како свечен костум однапред изгледа дека е исечено со ножици во задниот дел и гледаме постава и свилено долен дел, а она што е напред се испостави дека воопшто не е здолниште, туку престилка направена од панталони. . Од некаков ленен чаршаф е изработено уште едно долго здолниште од екру, на кое се извезени нечии иницијали, а ленениот фустан со машнички е проследен со врвна капа исечена со пердуви. А под строг црн фустан, речиси и да не се разликува од винтиџ од 1950-тите, се извезени кулоти од нежна ленена свила, збрчкани како штотуку да се извадени од градите.

Но, ова не е само соединување на работи од световите на различни стилови, трик што сите го научиле од Прада одамна. За Миуча Прада и Раф Симонс сè е подредено на нивната визија и сè ги следи правилата на нивната имагинација. И оваа визија и овие имагинации се толку моќни што веднаш се вградуваат во нашите умови, и веднаш разбираме дека ова ќе биде во мода, и сите ќе излезат во овие капи на цветниците, сите ќе ги облечат свилените кулоти, и панталоните/здолништата/престилките ќе бидат во секоја мода на Инстаграм. Таква е модната моќ на Пада, а таква е и моќта на нејзиното сопоставување, што прави сè да функционира како што е замислено и ни ја дава најубедливата, најсовремената, најемоционално наполнетата слика за нас самите.

Естетиката на Прада долго време беше наречена „грда шик“, но самата г-ѓа Прада зборуваше за тоа многу попрецизно во нејзиното неодамнешно интервју за Вог САД: „Да се ​​има идеја за жената како убава силуета - не! Се обидувам да ги почитувам жените - не се облекувам пристрасни фустани, супер-секси. Се трудам да бидам креативен на начин што може да се носи, што може да биде корисен“. Па, Прада беше исклучително успешна во тоа.

Текст на Елена Стафиева